Beykoz Belediyesi'ne yönelik "ihaleye fesat karıştırma" ve "suç örgütü kurma" suçlarından başlatılan soruşturmada çarpıcı detaylara ulaşıldı. Belediyeye ait ihalelere katılan şirketlerin organize şekilde hareket ettiği tespit edilirken Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler'in özel kalem müdürüyle ilgili yeni bir detay ortaya çıktı.
65 BİN TL MAAŞ ALIYOR AMA 200 BİN TL KİRASI OLAN REZİDANSTA OTURUYOR
Soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan Beykoz Belediyesi Özel Kalem Müdürü Veli Gümüş'ün, emniyetteki ifadesinde görev karşılığında 65 bin TL ücret aldığını beyan ettiği, ancak 200 bin TL kira bedeli olan bir rezidansta kaldığı tespit edildi.
ALAATTİN KÖSELER GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI
Beykoz Belediyesi’ne yönelik “ihaleye fesat karıştırma” ve “suç örgütü kurma” soruşturmasında çarpıcı detaylar gün yüzüne çıktı.
Belediye ihalelerinde organize hareket eden şirketlerin “Beykoz Kahvecisi” adlı WhatsApp grubu üzerinden anlaştığı, hayali faturalarla milyonlarca TL’lik vurgun yaptığı ortaya çıktı. Tutuklanan Başkan Alaattin Köseler ise görevden uzaklaştırıldı.
ŞİRKETLERİN ADRESLERİ DE ARAÇLARI DA AYNI
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen soruşturmada, ihalelere çağrılan 15 ana ve 60 alt şirketin çoğunun aynı adresi kullandığı, hatta araçlarının dahi ortak olduğu belirlendi. Teknik takiplerde, şirket sahiplerinin ihalelerde verilen teklifler, ödemeler ve anlaşmalar hakkında WhatsApp grubunda yazışmalar yaptığı görüldü.
DİRENENİN YA GÖREV YERİ DEĞİŞTİRİLİYORDU YA DA İŞTEN ATILIYORDU
Yürütülen soruşturma kapsamında tanık ifadelerine göre, Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler'in belirli bir firmaya ihale verilmesi için çalışanlara baskı yaptığı, direnenlerin ise görev yerlerinin değiştirildiği veya işten çıkarıldığı iddia edildi.
HAYALİ FATURALAR KESİLDİ
Beykoz Belediyesi Destek Hizmetler Müdürlüğü, 28 Kasım 2024'te "Restoranlarda Kullanılmak Üzere Muhtelif Yiyecek Alımı" ihalesine çıktı. İhale, 18 milyon 811 bin 278 TL olarak belirlenmişken, 13 milyon 780 bin 922 TL'ye "Mali Gıda ve İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi" tarafından alındı. Sözleşmenin imzalandığı tarihten bir gün sonra, 17 Aralık 2024'te, birinci sevkiyatın yapıldığına dair faturalar kesildi.
BEYKOZ SINIRLARINA HİÇ GİRMEMİŞ
Faturada yer alan portakal, soğan, kabak, havuç, taze soğan, nane, maydanoz, kereviz sapı gibi ürünlerin sevkiyatı için kullanıldığı belirtilen aracın, aslında "tehlikeli madde" taşıyan bir akaryakıt tankeri olduğu ortaya çıktı. Ayrıca, aracın PTS kayıtları incelendiğinde, faturada belirtilen teslimat tarihinde Beykoz ilçe sınırları içinde hiç bulunmadığı anlaşıldı.
SEVKİYAT FATURASI VAR AMA ÜRÜN YOK
Yapılan incelemeler sonucunda, Beykoz Belediyesi'ne sevkiyat yapıldığına dair bir fatura bulunmasına rağmen, sevkiyat yapılan ürünlerin olmadığı tespit edildi. Üstelik, sebze ve bakliyat ihalesinde kullanıldığı belirtilen araç, bir yakıt tankeri çıktı. 1 milyon 470 bin 291 TL'lik meblağın nereye kullanıldığı ve hayali ihaleler ile naylon faturalar yoluyla elde edilen paraların akıbeti ise bilinmiyor.