İspanyol bilim insanları, fazla kilolardan kurtulmak isteyenlerin kahvaltıyı atlamaması gerektiğini öne sürdü. Bunun yerine diyet yapanlar, günlük enerji alımlarının yüzde 20 ila 30'unu günün en önemli öğününde yemeyi hedeflemelidir. Erkekler için bu miktar 500-750 kalori, kadınlar için ise 400-600 kalori arasında.
Yaklaşık 400 yetişkinin üç yıl boyunca beslenme ve sağlık durumlarını takip eden bir araştırmada, bilim insanları kahvaltıda bu 'en ideal' enerji miktarını tüketenlerin vücut kitle indeksinin (VKİ) kahvaltıda çok az veya çok fazla yiyenlere kıyasla daha düşük olduğunu buldu.
Araştırma nasıl yapıldı?
The Journal of Nutrition, Health and Aging dergisinde yayımlanan araştırmada bilim insanları, Barselona'daki bir hastanede 55-75 yaş aralığındaki 383 yetişkinin beslenme ve sağlık ölçümlerini karşılaştırdı.
Katılımcıların hepsi obezdi ve metabolik sendrom teşhisi konmuştu; metabolik sendrom, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi kalp sorunları ile diyabet riskini artıran bir rahatsızlık grubudur. Ayrıca, kilo vermelerine yardımcı olmak için uzmanların onları sebze ve tam tahıllar açısından zengin bir Akdeniz diyetine soktuğu klinik bir araştırmaya da katılıyorlardı.
Bilim insanları, çalışmanın başlangıcında, iki yıl sonra ve son olarak çalışmanın üç yıl sonunda katılımcıların kahvaltıda aldıkları kalori miktarını takip ettiler. Katılımcıların sağlık verileri çalışma boyunca çeşitli noktalarda toplandı.
Bilim insanları, kahvaltıda çok fazla veya çok az yiyenlerin, mükemmel miktarda yiyenlere kıyasla yüzde 2 ila 3,5 daha yüksek BMI'ye sahip olduğunu buldu.
Aynı durum, karın bölgesindeki hayati organların etrafında ne kadar yağ toplandığını gösteren bir ölçü olan bel çevresi için de geçerli. Kahvaltıda çok az veya çok fazla yiyenlerin bel çevresi, 'en uygun bölge' bölgesindekilere göre yüzde 2 ila 4 daha büyüktü.
Kan testleri analizinde ayrıca kahvaltıda az veya çok yiyenlerin kanlarındaki yağ seviyelerinin daha yüksek olduğu görüldü; bu da kalp hastalığı için bir risk faktörü olarak kabul ediliyor.
Kalori değil, sağlıklı beslenme önemli
Ancak konu sadece kalori değil; bilim insanları katılımcıların yediği kahvaltıların besin kalitesini de analiz etti.
Kızarmış etler gibi yüksek yağ, tuz ve şeker içeren yiyecekler gibi sağlıksız kahvaltılar yapanların, kalori içeriğinden bağımsız olarak, sağlıksız ölçümlere maruz kalma riskinin daha yüksek olduğunu buldular.
Kahvaltıda çok fazla yiyenler için daha yüksek vücut kitle indeksi ve bel çevresi mantıklı görünse de, daha az yiyenlerin de benzer sonuçlara sahip olması ilk bakışta çelişkili görünüyor.
Bilim insanları bunun, kahvaltı yapan kişilerin gün içinde daha tok hissetmeleri ve daha az atıştırdıkları için genel olarak daha az kalori almalarıyla ilgili olduğunu öne sürdü.