2025 Oruç Fidyesi Ne Kadar?
Din İşleri Yüksek Kurulu, 2025 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2026 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarını 180 TL olarak belirledi. Belirlenen bu miktar, aynı zamanda günlük fidye miktarıdır.
Belirtilen meblağ, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden ayni olarak da verilebilir. Diyanet İşleri Başkanlığı, "Bununla birlikte her bir mükellef (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/fidye olarak da verebilir." açıklamasında bulundu.
Fidye Nasıl Hesaplanır?
2025 senesi için Diyanet İşleri tarafından belirlenen fidye miktarı asgari 180 TL olarak açıklandı. Buna göre oruç tutulmayan her gün sayısı, fitre-fidye miktarı ile çarpılarak ödenecek para miktarı belirlenir.
2025 Fidye miktarı hesaplama: 180 x (Oruç tutulamayan gün sayısı)
Oruç tutamayan bir Müslümanın 2025 için ödeyeceği günlük fidye miktarı 180 liradır.
Kişi 29 gün oruç tutamamışsa ödenecek fidye miktarı 180 TL x 29: 5220 TL'dir.
Bu sene Ramazan ayı 29 gün sürecek.
Ramazan ayında hastalık nedeniyle oruç tutamayanlar için 2025 Fidye miktarı hesaplaması sonucu 1 aylık oruç fidyesi 5220 TL'dir.
Fidye Ne Zaman Verilir?
Fidye, Ramazan içinde verilebileceği gibi öncesinde veya sonrasında da verilebilir.
Oruç Fidyesi Kimlere Verilir, Kimlere Verilmez?
Oruç fidyesi, fıtır sadakasında olduğu gibi onları verecek kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl (üst soy) ve fürûuna (alt soy) veremez. Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürû ise, çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.
Yine, bir kimse hanımına zekât, fitre ve fidyesini veremeyeceği gibi, hanımı da kocasına bunları veremez.
Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir.
Oruç Fidyesi Vermesi Gerekenler:
İyileşme umudu olmayan hastalar
Aşırı yaşlılar
Hamile olup oruç tutamayan ve süt veren anneler
Önemli Not:
Fidye, dinen bir yükümlülük olup, ihtiyaç sahibi Müslümanlara yardım amacıyla verilir.
Fidye miktarı, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenir ve her yıl güncellenir.